Η Βιτόρια (Γκαστέις στα βασκικά) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Άλαβα και της αυτόνομης κοινότητας της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Θαδόρρα, παραποτάμου του Έβρου, σε υψόμετρο 525 μέτρων και έχει πληθυσμό 250.000 κατοίκων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βασκική πόλη μετά το Μπιλμπάο.

TravelPass.gr - Βιτόρια: Η όμορφη πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων

Η αρχική μεσαιωνική πόλη άρχισε να αναπτύσσεται τον 14ο αιώνα στην κορυφή του μοναδικού λόφου της πεδινής έκτασης της Αλάβα. Στην παλιά πόλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους και πλατείες της περιοχής ενώ είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις που έχουν δύο καθεδρικούς ναούς.

Στην περιοχή έγινε η μάχη της Βιτόρια, σημαντικό γεγονός στους ναπολεόντιους πολέμους, όπου Ισπανοί, Πορτογάλοι και Άγγλοι με επικεφαλής τον Ουέλινγκτον κέρδισαν τους Γάλλους.

TravelPass.gr - Βιτόρια: Η όμορφη πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων

Ένας επισκέπτης πέρα από τη βόλτα στα μεσαιωνικά σοκάκια μπορεί να θαυμάσει τον (παλαιό) καθεδρικό ναό στην κορυφή του λόφου που χτίστηκε τον 14ο αιώνα αλλά και το νέο καθεδρικό ναό του 20ου αιώνα. Οι δύο ναοί είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, όπως και η κεντρική πλατεία της Βιτόρια την Virgen Blanca (της Λευκής Παρθένου) με το μνημείο για τη μάχη της Βιτόρια.

Άλλα αξιοθέατα της Βιτόρια είναι οι πολλές εκκλησίες της πόλης, η Νέα Πλατεία (Plaza Nueva) και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Η Βιτόρια είναι από τις πιο “πλούσιες” πόλεις της Ισπανίας και η πιο “πράσινη”. Μπορείτε να περιηγηθείτε ακόμη στα παλάτια Escoriaza-Esquivel και Montehermoso.

TravelPass.gr - Βιτόρια: Η όμορφη πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων

Η οικονομία της πόλης βασίζεται στη βιομηχανία, η οποία παράγει μέταλλα, έπιπλα, ποδήλατα, γεωργικά μηχανήματα, ζάχαρη και τραπουλόχαρτα! Η Βιτόρια-Γκαστέις ήταν Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2012.

TravelPass.gr - Βιτόρια: Η όμορφη πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων

Η Βιτόρια-Γκαστέις διαθέτει αεροδρόμιο στο οποίο όμως δεν προσγειώνονται επιβατικές πτήσεις. Εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο του Μπιλμπάο, ενώ υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Λισαβόνα, το Μπορντό. Με το Μπιλμπάο συνδέεται μόνο οδικώς.

Η Βιτόρια θα φιλοξενήσει το final four 2019 για την Euroleague.

Verified by MonsterInsights