έρασαν 13 μήνες από τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς που είχε κάψει 40.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 80% ήταν ο βασικός πυρήνας του Εθνικού Πάρκου. Η φωτιά είχε ξεσπάσει στις 22 Ιουλίου 2022 και δυστυχώς, στις 21 Αυγούστου 2023, ξέσπασε για ακόμα μία χρονιά στο δάσος με την περιοχή Natura. 

Η φωτιά στη Δαδιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

Σύμφωνα με το STAR, η πρώτη εστία φωτιάς τέθηκε υπό έλεγχο ωστόσο λίγο αργότερα ξεπήδησε και δεύτερη εστία. 

Καμένο παρατηρητήριο 

Η περυσινή φωτιά είχε αφήσει το αποτύπωμά της στο δάσος, καίγοντας μάλιστα και το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών. Πώς ήταν και πώς έγινε το παρατηρητήριο πουλιών:

dadia
E-Evros

Γιατί είναι σημαντικό το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης

Το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στην Ευρώπη, με σπάνια άγρια πουλιά να φτιάχνουν τις φωλιές τους και ζαρκάδια και λύκους να βρίσκουν καταφύγιο στην πυκνή βλάστηση. 

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές Natura της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μάλιστα, ήταν μία από τις πρώτες περιοχές στη χώρα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Στο δάσος εντοπίζονται πεύκα και δρυς, που διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και εκτάσεις καλλιεργήσιμες. Το μέρος αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. 

Οι αποικίες γύπα και η ξεχωριστή γεωγραφική θέση   

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Τα 72.900 στρέμματα από τα 428.000 που είναι το δάσος, αποτελούν την αυστηρά προστατευόμενη περιοχή. Πρόκειται για ένα μέρος με ξεχωριστή γεωγραφική θέση και περιβαλλοντική σημασία αφού εντοπίζεται στο σταυροδρόμι Ασίας-Ευρώπης-Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

Πεταλούδες και θηλαστικά

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.

Οι Μαυροπελαργοί της Ελλάδας είναι στη Δαδιά 

Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.

Εκτός από τα αρπακτικά, στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περίπου 166 είδη πουλιών, εκ των οποίων 2 έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα για την Ελλάδα, ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) και η Καμπίσια Πέρδικα (Perdix perdix), ενώ άλλα 10 έχουν χαρακτηριστεί ως «σχεδόν απειλούμενα» και 5 ως «τρωτά».

Ιδιαίτερα η παρουσία του Μαυροπελαργού θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς τα 30-35 ζευγάρια που φωλιάζουν στην περιοχή αποτελούν σημαντικό ποσοστό του αναπαραγόμενου πληθυσμού του είδους στη χώρα μας.

Η βλάστηση

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου που έχει καεί σε μεγάλο βαθμό, στο μεγαλύτερο μέρος της καλυπτόταν από δασική βλάστηση κυρίως  από μαύρη πεύκη (Pinus nigra) και τραχεία πεύκη (Pinus brutia) σε μίξη με δρύες (Quercus spp.) και άλλα φυλλοβόλα είδη, καθώς και από θαμνώνες μακκίας βλάστησης.

Αρχαιολογικοί χώροι στη Δαδιά 

Η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν καταγραφεί σε μεγάλη πυκνότητα αρχαιολογικοί χώροι, που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή.

Στην περιοχή της Κορνοφωλιάς υπάρχει μια χαμηλή πλαγιά η οποία ανοίγει αμφιθεατρικά με μια καταπληκτική θέα προς το μεγάλο ποτάμι όπου αναφέρεται η ύπαρξη πολλών λαξευμάτων και κοιλοτήτων. Στα νότια του χωριού, στα χωράφια, έχουν βρεθεί πλήθος κεραμικών αλλά και άφθονα νομίσματα από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Στην κορυφή Αντά Τεπέ έχουν βρεθεί θεμέλια λιθόκτιστου φρουρίου με πέντε ημικυκλικούς πύργους, επίσης, στην κορυφή της Γκίμπρενας όπου ξέσπασε η σημερινή φωτιά, βρίσκονται ερείπια Βυζαντινού Κάστρου χτισμένο από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Το κάστρο αυτό ήταν μέρος μιας σειράς οχυρωματικών έργων σε τέτοιες τοποθεσίες που σκοπό είχαν να εμποδίσουν την κάθοδο επιδρομέων στο νότο.

Δυτικά του οικισμού Λυκόφης, στη θέση Ανάβρα, έχουν βρεθεί τρεις μαρμάρινες σαρκοφάγοι ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και λαξευμένος βράχος που κατά την παράδοση φιλοξενούσε βυζαντινό ναό.