Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη: Να, τι πρέπει να δοκιμάσεις!

Published by admin on

Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη: Να, τι πρέπει να δοκιμάσεις!

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επιλέξει κανείς μια οργανωμένη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Ο πιο δελεαστικός όμως, έχει να κάνει με το φαγητό. Παραδοσιακές γεύσεις, πολίτικες συνταγές και γλυκά με ονομασία προέλευσης που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.

Πικάντικα μπαχαρικά, έντονα χρώματα και ιδιαίτερα αρώματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα σε μυήσουν στην ανατολίτικη κουλτούρα. Μπορεί ορισμένα φαγητά να σου θυμίσουν παραλλαγές από ελληνικά πιάτα, όμως στην πραγματικότητα, η πολίτικη κουζίνα έχει τα πρωτεία της αυθεντικότητας.

Βέβαια, δεν αρκεί να ξέρεις από πριν τι ακριβώς αξίζει να δοκιμάσεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι το που θα το βρεις. Κάνοντας μια εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι καλύτερες κουζίνες βρίσκονται “κρυμμένες” σε μικρές γειτονιές και στενά σοκάκια.

Στα κεντρικά εστιατόρια θα βρεις σίγουρα ορισμένες τοπικές συνταγές, κατά κύριο λόγο όμως θα βρεις προτάσεις της ευρωπαϊκής κουζίνας. Γι’ αυτό αξίζει να κάνεις μερικά βήματα παραπέρα και να γευματίσεις σε μικρά μαγαζιά και μαγειρεία που σερβίρουν τα πιο εκλεκτά μεζεδάκια. Ενώ, μια ωραία εμπειρία είναι να περάσεις ένα βράδυ σε “meyhane”, δηλαδή σε πολυώροφα εστιατόρια με μικρά τραπεζάκια που έχουν και ζωντανή μουσική.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα ποιες είναι οι ανατολίτικες νοστιμιές που αξίζει να δοκιμάσεις, σε μια εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

1. Παραδοσιακός μπακλαβάς με σιρόπι ή μέλι

Παραδοσιακός μπακλαβάς με σιρόπι ή μέλι

Περπατώντας στους πολυσύχναστους δρόμους της Πόλης θα συναντήσεις δεκάδες μαγαζιά που σερβίρουν τον περίφημο «baklava». Πρόκειται για το νοστιμότερο, παραδοσιακό γλυκό της Ανατολής.

Φτιάχνεται από πολύ λεπτά, σιροπιασμένα φύλλα ζύμης και για γέμιση έχει συνήθως τριμμένα καρύδια. Η αυθεντική συνταγή, βέβαια, περιλαμβάνει φιστίκια από το Gaziantep και τέτοιου είδους κομμάτια μπορείς να βρεις μόνο σε επιλεγμένα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης.

2. Η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη έχει στο μενού “λαχματζoύν”.

λαχματζoύν

Το «Lahmacun» είναι το φαγητό που θα συναντήσεις στους περισσότερους τοπικούς καταλόγους. Με λίγα λόγια είναι η εθνική εκδοχή της ανατολίτικης πίτσας. Είναι μια ελαφρώς τηγανισμένη ζύμη, με πικάντικη σως που σερβίρεται με κιμά και λαχανικά.

Είναι μια πολύ οικονομική επιλογή για φαγητό. Αν θέλεις μπορείς να το τυλίξεις σε ρολό και να το φας ακόμα και στο χέρι, συνεχίζοντας τις βόλτες σου στην ιστορική πρωτεύουσα.

3. Μπαλίκ εκμέκ ή αλλιώς σάντουιτς με ψάρι.

Μπαλίκ εκμέκ ή αλλιώς σάντουιτς με ψάρι

Φτάνοντας στην περιοχή του Eminönü θα συναντήσεις τα αραγμένα καΐκια με τις ειδικά διαμορφωμένες ψησταριές που σερβίρουν το πιο παραδοσιακό φαγητό της Πόλης. Το Balik ekmek είναι μια αφράτη φρατζόλα που σερβίρεται με παλαμίδα, ένα ψάρι που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στην Κωνσταντινούπολη.

Για γαρνιτούρα έχει ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και μαρούλι. Συνοδεύεται καταπληκτικά με ένα σφηνάκι από τουρσί λαχανικών, το γνωστό “semizotu”, με το κατακόκκινο χρώμα που πουλάνε οι υπαίθριοι αραμπατζήδες εκεί τριγύρω.

4. Χάμσι από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Χάμσι από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας

Με τη λέξη “hamsi” στην τουρκική διάλεκτο αναφέρονται στις αντζούγιες από τη Μαύρη Θάλασσα. Στην ουσία είναι μικροσκοπικά ψαράκια που σερβίρονται τηγανητά. Βέβαια, υπάρχει και μια παρόμοια εκδοχή τους, αυτή του «hamsili pilav» που είναι όπως θα λέγαμε στη δική μας γλώσσα “το σαρδελόρυζο”.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μεζέ που ταιριάζει υπέροχα με ένα ποτηράκι ούζο. Το καλύτερο μέρος για να τον απολαύσεις είναι σε κάποιο εστιατόριο στις όχθες του ποταμού, με θέα το Βόσπορο.

5. Ποικιλία από πολίτικα μεζεδάκια.

Ποικιλία από πολίτικα μεζεδάκια

Οι νοστιμιές της Κωνσταντινούπολης είναι τόσες πολλές που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιες. Γι’ αυτό αν είσαι λάτρης του καλού φαγητού θα πρέπει να δοκιμάσεις σχεδόν όλες τις παραδοσιακές συνταγές. Φρόντισε μόνο να παραγγείλεις μικρές ποσότητες.

  • Sarma: Είναι τα γνωστά, παραδοσιακά ντολμαδάκια.
  • Manti: Δηλαδή, μικρά ζυμαρικά με κιμά ή πατάτα που σερβίρονται με γιαούρτι και μπαχαρικά.
  • Çiğ Köfte: Μπορεί η λέξη να σημαίνει ωμοί κεφτέδες, όμως στη σύγχρονη παραλλαγή τους γίνονται με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι και σάλτσα ντομάτας. 

Με λίγα λόγια, η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη είναι μια μοναδική ευκαιρία ν’ ανακαλύψεις συγκλονιστικές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς σου κάλυκες. Θα δοκιμάσεις πιάτα που αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα ολόκληρης της Ανατολής και θ’ αντικρίσεις τοπία που σαγηνεύουν.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *