Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Ένας οδηγός που θα κάνει το ταξίδι σου παιχνιδάκι.

Η Κωνσταντινούπολη είναι κάτι παραπάνω από ένας προορισμός. Η πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια μίξη ανατολής και δύσης, ένα μεθυστικό άρωμα από ανατολίτικα μπαχάρια που σε καλεί να την επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Έχοντας ταξιδέψει 4 φορές στην αγαπημένη μας Πόλη και έχοντας δημιουργήσει αρκετό υλικό (διαβάστε εδώ), αυτή τη φορά νιώθουμε την ανάγκη να γράψουμε ένα “σύντομο οδηγό επιβίωσης”.

Σκοπός του οδηγού είναι να λύσει τα χέρια στον επισκέπτη που θα ταξιδέψει για παρθενική φορά στην Πόλη των Πόλεων κάνοντας το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη πραγματικά παιχνιδάκι.

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Ανατολή. Ο Βόσπορος χωρίζει την Κωνσταντινούπολη στα δύο και της προσδίδει την ιδιαίτερη αύρα που καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν έχει.

Αν επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά σου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να βρεις ένα όμορφο κατάλυμα στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης.

Στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης χτυπάει η καρδιά της Πόλης. Εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά αξιοθέατα αλλά και η Μεγάλη Οδός του Πέραν με τα άπειρα καταστήματα και τη non-stop περατζάδα.

Που να μείνεις

Πλατεία Ταξίμ: Γύρω από την πλατεία Ταξίμ υπάρχουν πολλά οικονομικά καταλύματα αλλά και πολυτελή διεθνή ξενοδοχεία. Η Ταξίμ είναι η πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών. Είναι το σημείο αναφοράς της Πόλης καθώς από την πλατεία Ταξίμ μπορείς να μετακινηθείς σε κάθε κατεύθυνση. Η περιοχή, που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, έχει έντονη κίνηση και είναι ιδανική για ψώνια.

Γαλατάς: Αν είσαι πιο ρομαντική ψυχή, όπως εμείς, η περιοχή του Γαλατά (ευρωπαϊκή πλευρά) είναι κατάλληλη για σένα. Η περιοχή του Γαλατά είναι γεμάτη boutique ξενοδοχεία, ρομαντικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια για φαγητό. Μια πραγματικά νεανική και ζωντανή περιοχή. Η περιοχή γύρω από τον Πύργο του Γαλατά είναι η δική μας αγαπημένη και είναι η πρώτη μας επιλογή για διαμονή στην Κωνσταντινούπολη.

Σουλταναχμέτ: Τρίτη επιλογή στην Ευρωπαϊκή πλευρά είναι και η η περιοχή γύρω από τη πλατεία Σουλταναχμέτ. Η Σουλταναχμέτ είναι το κέντρο της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια δημοφιλής, όμορφη αλλά αρκετά τουριστική περιοχή.

Πλεονέκτημα της Σουλταναχμέτ είναι ότι σε κοντινή απόσταση με τα πόδια βρίσκονται κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης, όπως η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και το Μεγάλο Παζάρι. Βέβαια η περιοχή αυτή τα βράδια δεν είναι τόσο ζωντανή όπως οι περιοχές γύρω από τη Μεγάλη Οδό του Πέραν (Ταξίμ, Γαλατάς).

Καντίκιοϊ (Ασιατική πλευρά) : Τώρα αν θες μια ήσυχη περιοχή, μακριά από τη βουή των τουριστών, η περιοχή του Kadiköy είναι ιδανική. Η περιοχή του Kadiköy μπορεί να μην είναι το “κέντρο του κόσμου”, θα συναντήσεις όμως εκεί μια πληθώρα καταλυμάτων και μπαρ. 

Στο Kadiköy θα γνωρίσεις την πιο αυθεντική πλευρά της Πόλης καθώς οι πολλοί τουρίστες απουσιάζουν. Μειονέκτημα της περιοχής είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση για να δεις. Δεν τη συνιστούμε σε κάποιον που επισκέπτεται την Πόλη για πρώτη φορά.

Ίντερνετ και δεδομένα

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν ταξιδεύουμε εκτός ευρωπαϊκής ένωσης είναι το ίντερνετ και τα δεδομένα. Το ίντερνετ είναι μια σημαντική παράμετρος, καθώς βοηθά το ταξίδι παρέχοντας σε εμάς πληροφορίες και προσανατολισμό (GPS) ανά πάσα στιγμή.

Η Κωνσταντινούπολη καλύπτεται από ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Συγκεκριμένα μπορείς να προμηθευτείς προπληρωμένη κάρτα SIM δεδομένων από τις 3 διαφορετικές εταιρείες (Vodafone, Turkcell, Telecom).

Προσοχή όμως! Μη βιαστείς και αγοράσεις κάρτα SIM δεδομένων από το αεροδρόμιο. Οι τιμές που πουλάνε στα περίπτερα των εταιρειών είναι σχεδόν διπλάσιες από τις τιμές που θα βρεις στην Ταξίμ.

Ένα συμφέρον πακέτο για 4-5 μέρες διαμονής στην Πόλη είναι τα 20GB που κοστίζουν γύρω στα 33€. Δεν τα λες και λίγα.

Συνάλλαγμα και τιμές

Ένα από τα πράγματα που μας έκανε εντύπωση στο τελευταίο μας ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήταν οι τιμές. Αν και οι τουρκική λίρα τα τελευταία χρόνια έχει κατρακυλήσει, οι τιμές έχουν αυξηθεί αρκετά σε καταλύματα και διατροφή.

Οι τιμές που συναντήσαμε ήταν παρόμοιες με αυτές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ένα πρωινό 2 ατόμων κοστίζει 15-20€ ενώ για ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο το κόστος ανέρχεται σε 30-40€/2 άτομα. Αρκετά πιο υψηλές τιμές από αυτές που είχαμε συναντήσει το 2019.

Οι πληρωμές σχεδόν παντού μπορεί να γίνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα χωρίς κανένα πρόβλημα. Η δεύτερη επιλογή είναι να πληρώνεις με μετρητά (τουρκικές λίρες) ανταλλάσσοντας τα χρήματά σου (ευρώ) στα ανταλλακτήρια που θα βρεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αν αποφασίσεις να πληρώνεις με μετρητά, αντάλλαξε μερικά χρήματα στο αεροδρόμιο για τις πρώτες σου ανάγκες (ταξί, λεωφορείο). Τα υπόλοιπα ευρώ σου προτείνουμε να τα μετατρέψεις σε τουρκικές λίρες στο κέντρο της Πόλης (Ταξίμ, Γαλατάς, Μεγάλο Παζάρι, Σουλταναχμέτ). Τα ανταλλακτήρια στο κέντρο προσφέρουν πολύ καλύτερη ισοτιμία.

Ο ιδανικότερος τρόπος για τις αγορές σου στην Κωνσταντινούπολη είναι η χρήση κάρτας Revolut. Αυτός ο τρόπος πραγματικά σου λύνει τα χέρια. Η Revolut είναι μια ψηφιακή κάρτα, την οποία μπορείς να αποκτήσεις πολύ εύκολα κάνοντας απλά έναν λογαριασμό online (χρειάζεται ταυτοποίηση στοιχείων).

Μπορείς απλά να τη φορτώσεις με χρήματα από το κινητό σου, χωρίς καμία προμήθεια! Με τη Revolut υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών από ATM τραπεζών.

From: www.zoudia.gr

Verified by MonsterInsights