Η Τήνος εκτός από τη θρησκευτικότητα που την διακατέχει, ξεχωρίζει και για τα αξιοθέατά της, στην πόλη της.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, η πόλη της Τήνου είναι αφιερωμένη στον προσκυνηματικό τουρισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πόλη (και ο γειτονικός Άγιος Φωκάς) είναι αυτή που εκπροσωπεί τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τήνου που ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς στις πρώτες θέσεις του τουριστικού χάρτη των Κυκλάδων. Ανάμεσα στα μικρομάγαζα και τα τουριστικά μαγαζιά, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο, έχουν ανοίξει πολλά νέα εστιατόρια, wine bars, ιταλικά, all-day restos μέχρι και βερμουτερί. Αποτέλεσμα: να τείνει σιγά σιγά να γίνει να μοιάζει με πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς, με τα μαγαζιά να στριμώχνονται στα σοκάκια και τις μουσικές τους να αλληλοκαλύπτονται.

Όπως και να έχει, η πόλη ανέκαθεν συγκέντρωνε την κίνηση στο νησί όλη την ημέρα, αφού διαθέτει την αγορά προϊόντων και δεκάδες καταστήματα -μεταξύ αυτών καλόγουστα μαγαζιά με ρούχα, αξεσουάρ, χειροποίητα κοσμήματα, είδη σπιτιού, έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενημερωμένα βιβλιοπωλεία κ.ά.

Η Παναγία της Τήνου

Πανελλήνιο προσκύνημα ήταν το «συνώνυμο» της Τήνου, μέχρι που άρχισαν να ανακαλύπτονται όλες οι άλλες μοναδικές ομορφιές της. Παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι έμβλημα της πόλης και στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου να γίνεται το αδιαχώρητο. Για τα θαύματα της Παναγίας της Τήνου οι μαρτυρίες, οι θρύλοι και οι παραδόσεις είναι πολλές. Όσοι μπουν στον ναό θα νιώσουν -έστω και αν δεν είναι θρησκευόμενοι- τη μοναδική και ισχυρή ενέργεια που αποπνέει ο αγιασμένος χώρος.

Ο σημερινός ναός της Ευαγγελίστριας άρχισε να κτίζεται μετά την εύρεση της εικόνας της Παναγίας, το 1823, πάνω από τον πρώτο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Η επίσημη τελετή εγκαινίων θεωρείται ότι έγινε το 1825. Το προσκύνημα της Ευαγγελίστριας αποτελείται από το παρεκκλήσι, τον κυρίως ναό -όπου οι λειτουργίες τελούνται όλο το χρόνο και είναι γεμάτος αφιερώματα και τάματα- και το ναό της Ευρέσεως με το αγιασμένο νερό. Στον μικρό ναό υπάρχουν 3 βαπτιστήρια και πλάι του θα δείτε και το μικρό μαυσωλείο της Έλλης. Στο προαύλιο του συγκροτήματος της Ευαγγελίστριας υψώνεται η Φιάλη (σιντριβάνι), όπου κάθε χρόνο στη γιορτή των Θεοφανίων, γίνεται ο μεγάλος αγιασμός.

Τα βασικά αξιοθέατα

Στον παραλιακό δρόμο στο παλιό λιμάνι, ο οποίος στην υψηλή σεζόν πεζοδρομείται και πλημμυρίζει με κόσμο, ξεχωρίζει η μαρμάρινη εξέδρα που φιλοτεχνήθηκε στη δεκαετία του 1920. Πιο κάτω μέχρι τη στροφή προς την Παλλάδα και το νέο λιμάνι, υπάρχει σειρά με εστιατόρια και στο τέλος ο περίφημος (και αειθαλής) Κουρσάρος. Στη συνοικία της Παλλάδας υπάρχουν κι άλλα καφέ, εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά.

Κάθετοι δρόμοι στον παραλιακό του παλιού λιμανιού είναι η μαρμαροστρωμένη Λεωφόρος Μεγαλόχαρης, ο παλιός δρόμος της Ευαγγελίστριας, η οδός των Τριών Ιεραρχών και η Λεωφόρος Αλαβάνου που οδηγεί προς τα χωριά.

Ο παλιός δρόμος της Παναγίας παραμένει ο πιο χαρακτηριστικός της πόλης γεμάτος μαγαζιά που απευθύνονται στους προσκυνητές -μαζί με άλλα που πουλούν αξεσουάρ, κοσμήματα, ρούχα. Πλέον στα κάθετα σοκάκια του συγκεντρώνεται ένα μέρος της βραδινής ζωής της πόλης. Μπαίνοντας από τον παραλιακό ξεχωρίζει η μαρμάρινη Κάτω Βρύση που ήταν η κεντρική βρύση της πόλης στα τέλη του 18ου αιώνα. Γύρω από αυτήν ακόμη στέκονται ακόμη κάποια κτίρια του 19ου αιώνα. Κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη (1691), το δημαρχείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Άλλες γειτονιές στην πόλη (όπου μπορείτε να περιηγηθείτε με την αίσθηση ότι τελικά, ναι, βρίσκεστε σε κυκλαδίτικο νησί), είναι τα Περιβόλια με πετρόκτιστα σπίτια του 20ού αιώνα, των Ταξιαρχών, που πήρε το όνομα από τον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό, οι γειτονιές του Αϊ-Νικόλα του Καθολικού, της Μαλαματένιας, όπου βρίσκεται η Μοσχούλειος Σχολή, και τα Βατικιώτικα.

Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού υψώνεται το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Η περιοχή της Αγκάλης, που ξεκινάει μετά το ίδρυμα, καταλήγει στο Πασά Ακρωτήρι από την κορυφή του οποίου θα απολαύσετε πανοραμική θέα.

Verified by MonsterInsights